четвъртък, 22 декември 2011 г.

Рибата предпазва от психични разтройства


howard-food-8-700x500Направено е изследване от шведски учени от Каролинският институт, и е установено, че консумацията на риба и рибни продукти от жените, по няколко пъти в седмицата, ги предпазва от психоза. Веществата, които се съдържат в този деликатес даже били много по-полезни и по-богати от омега мастните киселени продукти.
Проучването е направено сред 34 000 жени, като всяка от тях отговаряла на въпроси свързани с хранителните навици, които има и емоционалното си състояние. Същите тези жени били анкетирани относно промените, които са настъпили в психичното и емоционалното им състояние. Целта на учените била да разберат как е протекла диетата им през този период.
Резултатът на жените, които консумирали по-голямо количество риба и рибни продукти, бил положителен. Докато при останалите се срещали симптоми за психоза.
Изследването потвърждава хипотезата, че недостигът на витамин D и някои мастни киселини, които се съдържат именно в рибата, повишават риска за появяване на психични разстройства.
Изводът от цялото проучване е, че колкото повече риба и рибни продукти се консумират, толкова се повишава настроението сред жените в положителен аспект.
Източник: lekar.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар