четвъртък, 22 декември 2011 г.

Как да преборим умората?

Всеки човек понякога се чувства доста уморен и търси всевъзможни начини  да преодолее умората. За да се справим с умората, освен на почивката, необходимо е да заложим и на правилната храна. Различните състояния изиксват различен подход, но от решаващо значение е да си набавим полезна храна.
Ако през деня се чувстваме перманентно уморени, то по всяка вероятност тялото ни изпитва недостиг на желязо. За да не допускаме тонусът ни и доброто ни настроение да си заминат, най-добре е да похапнем пълнозърнест хляб и вкусна пържола от червено или пилешко месо.
За да повишим енергията си, на помощ ни идва и доброто старо кафе. Освен бодрост обаче, уханната напитка е в състояние да нанесе и негативно въздействие върху тялото ни, като уплаха, превъзбуда, нервност. До същото могат да ни доведат и храните, които са с прекалено високо съдържани на бяло брашно – хлябът, бисквитите, както и храните, които са бедни на хранителни вещества и фибри и които водят до повишение на нивата на кръвната захар в организма.
За да избегнем подобни състояния, най-добре е да заложим на храни като кафяв ориз, продукти от пълнозърнести брашна и др., които са незаменим източник на нерафинирани въглехидрати.
Друга често срещана причина, водеща до появата на умора, е липсата в организма на омега 3-мастни киселини и витамини В12. В подобни ситуации добре е да заложим на мазната риба и яйца.
Източник: actualno.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар